Guide: Tips som hjälper dig välja rätt järnset!

Guide: Tips som hjälper dig välja rätt järnset!

Att välja ett järnset som passar dig är väldigt viktigt för att du ska trivas med klubborna. I denna artikel försöker vi ge några grundläggande råd för att hjälpa dig välja järnset.


1. Bedöm din färdighetsnivå

 

Innan du börjar titta på olika modeller, fundera lite över din skicklighet som golfspelare. Är du nybörjare, medelnivå eller scratch-spelare? Och vad har du för ambitioner med din golf? Spelar du bara på söndagar med dina kompisar för att det är trevligt? Eller spelar och tränar du mycket, med ambition att sänka ditt HCP? Om du inte spelar så mycket och bara vill komma ut och njuta på golfbanan så bör du titta på ett mer förlåtande set. Det är mycket roligare att spela om slagen blir bra trots att man inte träffar sweet spot varje gång. Om du däremot är en skicklig spelare och lägger ner mycket tid för att bli ännu bättre så vill du hitta ett set som du kan fortsätta utvecklas med i flera år framöver.

 

 • Söker förlåtande klubbor: Sikta in dig på spelförbättrande järnset med en större sweet spot och mer offset som är förlåtande vid träffar utanför mitten. Dessa kommer öka ditt självförtroende och göra rundorna roligare. Bra exempel inom denna kategorin är Cobra F9 Speedback, Callaway Mavrik och Titleist T300 för att nämna några.
 • Medelspelare: Du letar efter ett set som balanserar förlåtelse med möjlighet att forma slaget. Du är redo för järn som erbjuder lite mer kontroll utan att offra förlåtelse. Populära klubbor för denna kategorin av spelare är TaylorMade P790, Titleist T200 eller Mizuno JPX 919 HM.
 • Låg-handicappare: Om du har en konsekvent sving samt bollträff och vill ha mer kontroll bör du titta på "players Iron" eller till och med bladklubbor för maximal känsla. Exempel, Titleist T100, TaylorMade P770 eller Callaway Apex TCB.

 

 1. Skaft

 

Grunden för att välja rätt skaft börjar med att förstå din sving. Tänk på din svinghastighet, tempo och release. Dessa element spelar en betydande roll för att bestämma vilken styvhet som bäst passar ditt spel.

 

 • Låg Svinghastighet: Om du har en låg svinghastighet kan du dra nytta av ett skaft med mjukare flex (som Senior/Amatör eller Lady) för att hjälpa till att generera mer klubbhastighet.
 • Måttlig Svinghastighet: Spelare med en måttlig svinghastighet finner ofta framgång med ett skaft med Regular eller Stiff flex.
 • Hög Svinghastighet: Golfare med hög svinghastighet gynnas vanligtvis av ett skaft med Stiff eller Extra Stiff flex för att behålla kontrollen och undvika för mycket spinn.

 

Generell guide baserat på hur långt du slår Järn-7: 

Carry  Svinghastighet Rekommenderad flex

< 90m

Under 60 mph Lady

90-120m

60-70 mph Amatör/Senior
120-140m 70-80 mph Regular
140-160m 80-90 mph Stiff
> 160m Över 90 mph X-Stiff

 

Skaftmaterial

Skaft till järnklubbor kommer i olika material och har olika egenskaper.

 

 • Stålskaft: Kända för sin hållbarhet och stabilitet ger stålskaft maximal kontroll och konsekvent bollflykt. De föredras ofta av spelare som prioriterar kontroll och träffsäkerhet över mer distans.
 • Grafitskaft: Generellt lägre vikt än stålskaft och designade för att absorbera vibrationer. Historiskt har grafitskaft endast funnits i styvheterna Senior/Amatör och Lady då grafitens egenskaper har passat spelare med låg svinghastighet som söker ökad distans och mjuk känsla. Men i takt med teknikens utveckling har grafitskaft blivit mer populärt även bland spelare med högre svinghastighet och idag finns det t.o.m ett antal Tourspelare som använder grafitskaft.

 

Tänk på Skaftvikten

Skaftvikten är en viktig parameter som påverkar både känsla och prestanda. Söker du mer klubbhastighet, välj ett lättare skaft. Är du däremot ute efter kontroll och stabilitet bör du välja ett lite tyngre skaft. Ett tips för att inte muskeltrötthet ska bli en faktor de sista hålen är dock att välja ett så lätt skaft som du kan kontrollera utan att sänka svinghastigheten.

 

 • Lätta skaft (under 100g): Perfekta för spelare som söker mer klubbhastighet och distans.
 • Mellanviktsskaft (100-120g): Erbjuder en balans mellan kontroll och distans, vilket gör dem lämpliga för ett brett spektrum av spelare.
 • Tunga skaft (över 120g): Ger stabilitet och kontroll, vilket gör dem lämpliga för spelare med hög svinghastighet som inte behöver någon hjälp med distansen.

 

 1. Utseende

 

Slutligen rekommenderar vi att välja klubbor som du tycker om rent visuellt. Framförallt ska du känna dig bekväm när du tittar ner på klubban bakom bollen. Men det är också viktigt att du tycker att klubborna ser bra ut i bagen. Det ska vara roligt att plocka en klubba ur bagen, det tror vi gör att du spelar lite bättre.

Tillbaka till blogg